Det är väl lustigt hur enkla konstnärliga val kan vara avgörande för så mycket större frågor. Som den här rondellhunden som faktiskt har sin urhund i Linköping. Tänk và, inte kunde väl konstnären veta att dagisgrupper i hela Sverige plötsligt skulle stå mitt i rondeller och placera ut konstiga skapelser. Att en illa tecknad hund skulle starta ett världspolitiskt krisläge. Jo, konst kan verkligen påverka på ont och gott!
I våra skisser snurrade många olika förslag, hundar, bollar och hela läktare placerades i vår rondellgrill innan jag landade på ett enkelt hus, många kommer nog att undra varför. En plats vid friidrottsarenan, som gjord för grillplats. Några öl och en trevlig kväll med gänget kanske.
Våra tankar gick till hemmet, tv-soffan och familjens glädje över positiva resultat. Så här kom jag fram till att ett modernt monument över denna tids sportintresse skall se ut.
Ur detta snurrande hus skall ljuda tv-ljud, musik och glädjetjut. Här skall passerande förundras över husets familj, ser de verkligen på sport hela kvällen? Är det möjligt i ett snurrande hus.
Läste en historia från södra USA, ett litet hus, Superbowl (den amerikanska fotbollens final) och familjen framför TV:n, vädret så rasande utanför men detta stoppar inte sportsändningen. Plötsligt, lättar huset och börjar snurra. Familjen måste blivit riktigt överraskade!
Jag vill att detta blir en skulptur av ett nytt slag. Inget traditionellt sporttema, ingen känd manlig sportutövare eller sportklubbens emblem. Nej, jag vill att ni vågar visa en bild på det stora intresset hos det stora flertalet, alla som följer sportsändningarna i vått och torrt. Inte alltid på arenaplats, nej oftare framför TV:n. Detta är en hyllning till sportens soffliggare.
Skulpturen hoppas jag dessutom skall få så många som möjligt att le, skratta och förundras, Allt är nere för räkning. DÅ när humorn slagit till och den som tittar tagit ner garden, DÅ slår denna skulptur världen med häpnad. Alla vill minnas en vinnare! Så tror jag att denna skulptur skall växa och vinna alla sportbesökares hjärta. Jag skall dit där det snurrande huset finns. En sportarena satt på kartan!

Genomförande:
Hela huset skall bygga i rostfri metall och lackas. Det skall verkligen likna ett hus man sett. Stativet är gediget stål på betongfundament.
Till platsen vill jag dra elektricitet, som skall driva det snurrande huset samt ljus och ljud inuti huset. Idag finns det väl fungerande datastyrningar och mediaspelare som kan sköta funktionerna, så att man alltid kan se huset i rörelse och ljudande. OM någon skulle komma nära, stannar det snurrande huset med hjälp av en sensor.
Storleken på hela skulpturen är ca 6 meter hög, 4 meter djup och 6 meter bred.

Placering:
Jag ser fördelar med båda platserna som föreslås.
Jag vill se huset som en välkomnande skulptur och därmed huset riktat mot publiken när den kommer till arenan.