“What’s in a name?”

Citat ur William Shakespeares Romeo och Julia, andra akten, skriven 1594.

UNTITLED/UTAN TITEL, en beskrivning:
På det mänskligt skapade berget Kvarntorpshögen nära Kumla med milsvidd utsikt över Närkeslätten skulle jag vilja bygga min variant på Hollywoods världskända skylt med samma namn. En skylt som inte bara är utomordentligt synlig i sig själv utan också har blivit ett emblem och skapat en aura som för tanken till stora filmproduktioner, stjärnglans och brokiga bildminnen från tidigt 1900-tal fram till idag. Namnet har varit grunden för andra namn på filmproduktionsplatser som t ex Bollywood i Indien och Trollywood (Hollyhättan!) i Sverige.

Hollywood -skylten är rest på toppen av Mount Lee i Hollywood Hills och kom till 1923. Från starten var skylten längre, de fyra sista bokstäverna i Hollywoodland togs dock bort på 50-talet. Bokstäverna är 50 ft, alltså ca 15 meter, höga, och är belysta av ca 1000 ljuspunkter. Idag har skylten t o m en egen hemsida: www.hollywoodsign.org. skylten är, precis som filmen, larger than life!

Inför den stora konsthändelsen Venedigbiennalen lät den italienske konstnären Maurizio Cattelan 2001 bygga sin kopia av skylten Hollywood men på bergen ovan staden Palermo på Sicilien. En hel lång rad av de filmer som producerats i Hollywood bygger ju på maffiahistorier med sicilianska rötter.

Min skylt kopierar storlek, färg och typsnitt från den världskända skylten i Hollywood men har texten JOHANSSON. Ett namn som fortfarande, år 2006, är det vanligaste efternamnet i Sverige enligt Statistiska Centralbyrån. Att det dessutom är mitt efternamn gör det påtagligt mycket viktigare att just jag genomför detta projekt! Skämt åsido så är det en del i idén om själva det förbjudna tilltaget.
Namnet Hollywood och Johansson har dessutom lika många bokstäver och siffran nio är sedan Odin och den fornnordiska mytologin en intressant siffra.
Genom uppsättningen av den stora skylten JOHANSSON kommer Kumlabor, resenärer i flyg, bil och tåg, konstbesökare på plats och även en och annan skidåkare att se den mycket iögonfallande skylten. Självklart kommer många att associera till originalet i Hollywood.

FÖRHOPPNINGAR:
Namnet har fått ökad betydelse i vår tid. Att vara bärare av “rätt” namn har blivit allt viktigare och att kunna byta bort det namn som är “fel”. Att betala dyra pengar för ett visst namn på tröjan eller att välja no logo. Att signera ett berg och kalla det konst är att hoppas på reaktioner. Det är också att göra ett estetiskt landmärke i naturen och sätta Konst på hög på den synliga geografiska kartan. Syns du finns du! Och JOHANSSON lär synas även från flyget! Men att sätta sitt namn på ett stycke jord liknar även att markera ett revir, lägga ett område under sig. Trots att koloniseringen tack och lov har avvecklats som idé är vår miljö alltmer koloniserad – av reklam och betalda budskap. Vi ser ibland inte längre landskapet för alla namn och loggor i märkes- och branding-kulturen!
Hur som helst är detta ett konstverk som genom det namn som lyfts fram vill sätta ljuset på det folkliga och publika. Här ser jag också en fortsättning. När väl konstverket Utan Titel är på plats vore det en idé att bjuda in alla Johansson i hela Kumla, kanske till och med hela Närke, Sverige, för fotografering under skylten. Det blir ett monument det! “We are the Johanssons” och “We are the world”!